This project is a new sustainable social housing complex, built in Begles, France. It's a great architectural approach, a project with a diversity of architectural propositions and communal and private spaces.

The brain behind this project is LAN Architecture, they tryied to invent a new urban lifestyle, witch I think it was amazing. I love the way they used the shapes and the holes on those huge walls. As they say "the first stage was to ‘sculpt’ the volumes in order to exploit their urban potential and intrinsic spatial qualities".

The principle underlying our approach was that of stacking containers, and careful study of habitat modes, climatic conditions and the sun’s trajectory throughout the year suggested the way to organise this.

Collective Housing Units - By LAN Architecture

Collective Housing Units - By LAN Architecture

Collective Housing Units - By LAN Architecture

Collective Housing Units - By LAN Architecture

The idea of variable compactness introduced the notion of a housing unit’s adaptability to seasons and times of day. All residents have the possibility of using their exterior space as a windbreak, a mini-greenhouse or, conversely, as a means of cooling or ventilating.

Collective Housing Units - By LAN Architecture

Collective Housing Units - By LAN Architecture

Collective Housing Units - By LAN Architecture

More about it on designboom.com.

About the author of this post

I'm an architect and designer from Porto Alegre, Brazil. I've been working with design since he got my degree in architecture, a bit odd isnt it? I'm a fan of Fireworks, CSS among other skills. Besides that I'm co-founder of ZEE.